Това стана ясно след среща на здравния министър с шефовете на РЗИ

В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за процеса по ваксиниране срещу коронавирусна инфекция. Това съобщи директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров след среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и представители на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Данните към този момент показват, че само 33% от определените в първа фаза за ваксина срещу COVID-19 желаят да си направят такава. Това включва всички лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти и зъболекари.

Медицинска сестра е първата ваксинирана срещу COVID-19 в САЩ (ВИДЕО)

„33 процента са желаещите да се ваксинират общо за страната. Това е 37 хиляди души като бройка”, заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Вече са организирани 7 мобилни екипа за ваксинация, останалите тепърва ще се подсигуряват. Те ще са за медиците, които работят в отделни кабинети и не са в болнични заведения. В тях ще има хладилници и специална апаратура за да се реагира ако някой направи алергична реакция.

Проф. Гайдарски за ваксината: Няма нищо страшно, хората проявяват реакции и към ягоди

Броят на медиците, които са изявили желание да се ваксинират,  на този етап е нисък. Записването обаче продължава и  докато бъде издадено разрешително броят им най-вероятно ще се увеличи, смятат от здравното министерство. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.