Колата PAL-V Liberty е всъщност жирокоптер

Нидерландската компания PAL-V обяви на 28 октомври, че летящият ѝ автомобил Liberty е получил разрешение от Министерство на транспорта да се движи по обществени пътища.

Нов руски турбовитлов самолет направи първия си полет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Колата PAL-V Liberty е всъщност жирокоптер. Роторът ѝ може да бъде сгънат, позволявайки на превозното средство да се движи по пътя като най-обикновена кола. За излитането ѝ е необходима писта дълга между 180 и 330 метра, но за кацане са ѝ нужни само 30 метра. Както във въздуха, така и на пътя, максималната скорост на Liberty е 180 км/ч., а трансформацията от пътен във въздушен режим (или обратно) отнема между пет и десет.

Превозното средство работи с нормален бензин и има пробег от 1315 км. по пътя и 400-500 км. във въздуха, където може да остане за около 4 часа. То тежи 664 кг с празен резервоар, който побира 100 литра. За сравнение, резервоарът на Honda Accord побира около 53 литра. Според компанията, вече около тридесет холандски жители са поръчали и платили Liberty. Цената ѝ е малко под  500 000.

 

 

Предоставеното държавно разрешение за момента е само за едно превозно средство. Това означава, че PAL-V все още не може да пусне колата си в пълно производство. Преди всички нидерландските органи трябва да гарантират, че компанията може да произвежда всяко отделно превозно средство в сътоветствие със стандартите за качество.

 

 

Компанията работи по Liberty още от 2007 г. насам Европейската агенция за авиационна безопасност все още разглежда искането на компанията за сертифициране на летящите превозни средства, като разрешението се очаква през 2022 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: Агенция "Фокус"