Той е оборудван с новия руски двигател TВ7-117СT-01

Новият пътнически турбовитлов самолет Ил-114-300, разработен от Авиационния комплекс „Илюшин“, извърши първия си полет. Това съобщава пресслужбата на Министерството на промишлеността и търговията. В съобщението се подчертава, че 25 милиарда рубли са отпуснати за финансиране на подготовка на производството, включително на многофункционалния двигател TВ7-117СT-01, пише вестник “Российская газета“.

Мъж се опита да пътува на крилото на самолет (ВИДЕО)

"Общо към днешна дата 25 милиарда рубли са отпуснати за финансиране на научноизследователска и развойна дейност и подготовка на производството, включително двигателя TВ7-117СT-01. Двигателят е многофункционален, очаквахме неговото използване на различни типове самолети: Ил-114, Ил-112 и на вертолети Ми-138. Общо според програмата се планира да се произведат и продадат до 100 самолета от типа Ил-114-300 за периода до 2030 г. за доставка на гражданска авиация, на държавни клиенти, и за износ. ”Първият оператор ще бъде „Полярни авиолинии ”, - коментира ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров, чиито думи са цитирани в съобщението.

Целите на полета включваха проверка на режимите на работа на електрическата силова установка, стабилността и управляемостта на самолета, както и функционирането на неговите системи.

Virgin Galactic ще тества ракетния си туристически самолет

"Краят на годината е богат на авиационни премиери. Както знаете, вчера за първи път излетя самолетът от среден клас MC-21-310 с двигатели ПД-14. Днес турбовитловият самолет Ил-114-300 излетя за първи път - още един самолет от пътническата линия, който нашите производители на самолети ще предложат на родните и чуждестранни превозвачи в близко бъдеще ", каза генералният директор на Държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов.

Според него новият самолет е пригоден за експлоатация в суровите условия на Северните ширини, Сибир и Далечния изток и може да се превърне в основното средство за развитие на регионалния транспорт. Той отбеляза, че през 2022 г. Обединената авиационна корпорация планира да завърши сертифицирането на Ил-114-300, а от 2023 г. да започнат серийни доставки.

Самолетът е оборудван с новия руски двигател TВ7-117СT-01. Двигателят има мощност на излитане до 3 100 к.с. В своя клас двигателят TВ7-117СT-01 е найдобрият по всички параметри, които определят икономическата целесъобразност на избора на силова установка за самолета.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: Агенция "Фокус"