Ритуалът беше извършен край Мъглиж

Прабългарската школа по оцеляване „БагаТур” и танцова формация „Настроение” изпълниха ритуала Водици по случай Богоявление. Старата традиция беше пресъздадена в град Мъглиж.

Кулминацията в традицията е мълчаното хоро, което се изпълнява само от мъже. Докато влизат във водата, мъжете не говорят, не свирят, не пеят. Всички притихват. Под съпровода на тъпан смелчаците влизат в реката. Когато и последният от тях е във водата, хорото започна и забраната за говорене се вдигна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Празникът Водици слага край на поредица от празници в прабългарския календар, които  започвали от Игнажден.

Водици е празник, свързан с водата. За прабългарите тя била символ на женското начало, на сътворението и на новия живот. А водата след ритуала се смята за здрава и лекува, затова жените я разнасят сред хората със стомни и менчета. Тези жени се наричат водичарки. Такава може да бъде всяка жена с чисто сърце, бяла премяна и лично менче или стомна в ръце!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.