Предприемат се усилия те да бъдат възстановени

Човешка грешка е довела до изтриването от компютрите на британската полиция на стотици хиляди данни за ДНК и друга информация от досиетата на заподозрени за криминални престъпления. Това заяви днес в долната камара на британския парламент министърът, отговарящ за полицията, Кит Молтхаус, цитиран от Асошиейтед прес.

Обвиниха швейцарска банка във връзки с българската мафия

Той каза пред депутатите, че грешката е станала по време на "редовна процедура по поддръжка" на компютъра, който съхранява 13 млн. досиета. Министърът обясни, че са били изтрити около 400 000 записи, включително данни за 213 000 закононарушения и за 170 000 ареста. "Това очевидно е много сериозна ситуация", каза Молтхаус и добави, че цялостна картина за последиците от грешката ще има до няколко дни.

Депутатът Ивет Купър каза, че е "много трудно да се разбере как 400 000 досиета могат да бъдат изтрити от такава ключова система, без да има надлежна резервна система”.

Близо 6000 глобени за неспазване на вечерния час във Франция

Според Молтхаус в момента се предприемат усилия да бъдат възстановени изтритите данни, но той не може да гарантира, че грешката няма да се отрази на някои криминални разследвания.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си