При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло

Гражданите, които пътуват за Норвегия, от днес, 25 януари 2021 г., при влизане в страната трябва да представят негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването, а не както досега - до 72 часа. За пътуващите със самолет с прекачване на транзитно летище този срок ще се отчита 24 часа преди отпътуването с първия полет.

Великобритания обсъжда допълнително затягане на ограничителните мерки

"Обръщаме внимание, че както и досега, изискването за представяне на негативен резултат от тест за COVID-19 при влизане в Норвегия не важи за гражданите на страната, чужденците със статут на постоянно пребиваващи, често пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия и транзитно преминаващите пътници. Изключение има и за онези, които могат да докажат с медицински документи, че в последните 6 месеца са преболедували COVID-19", съобщават от МВнР.

Всички граждани, които са били във Великобритания, Южна Африка, Ирландия, Нидерландия, Австрия, Португалия и Бразилия, трябва да се подложат на задължителен PCR тест на норвежката граница, а не както досега на бърз тест. Гражданите, които са посетили тези страни между 15 и 25 януари 2021 г. и вече са пристигнали в Норвегия, трябва да си направят PCR тест възможно най-бързо.

Норвежкото правителство прие спешните изменения в режима на влизане в страната с цел предотвратяване разпространението на британския щам на коронавируса.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си