Разказва Методи Владимиров

Българският език - признат в Съединените щати! От няколко години учениците, които се обучават в българските училища в общо 8 щата получават т.нар.сертификат за двуезичност. Как родното слово може да отвори вратите на престижни американски университети разказва Методи Владимиров.

Калина Роева е на 18 години. Израснала е в Съединените щати. Тя живее във Вирджиния и учи в гимназия „Томас Джеферсън”. За висшето си образование се е насочила към политика, а оказва се, че именно българският език може да бъде ключът за входната врата.

„След като се дипломирах, получих сертификат за двуезичност, който важи в щатите и е международно признат. Той ми е полезен, за да се откроявам сред другите, когато кандидатствам в университет. Българският не е универсален език, той е рядък и това ми носи точки”, каза Калина.

Признават оценките от матурите за 116 от общо 118 бакалавърски програми в СУ

От скоро българският език е признат в част от щатите, а децата държат изпит пред „Софийския университет” за получаване за двуезичен сертификат.

„Това е едно съкровище! Това е екстра, особено сега, след като е признат език в щатите. В много университети го признават като положен изпит”, заяви Георгина Годер, бивш директор на училище "Св. Климент Охридски", Вашингтон.

Софийският университет в топ 50 на класацията QS World University Rankings

Калина признава, че в началото е било много трудно, защото не е разбирала нито дума на български.

„Започнах да уча езика заради баба ми, защото беше много трудно да се разберем”, разказа момичето.

Колкото до днешната реалност Калина разказва, че ситуацията в Америка много се е променила.

 „Когато бях малка виждах САЩ като идилия, сега повече от всякога държавата е разкъсана”, коментира тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.