По него двама души са привлечени в качеството им на обвиняеми

Скандалът с джиповете за МВР се разраства. Специализираната прокуратурата започна разследване дали има злоупотреба с власт от висши служители на МВР в полза на трети лица.  Това се случва след препоръка на Европейската служба за борба с измамите - OLAF.

OLAF търси 6 млн. евро от МВР

Както още вчера стана ясно, службата е установила проблем с обществената поръчка, по която с европари са купени новите коли за полицията ни. Изводът на OLAF е, че София трябва да възстанови 6 милиона евро на Брюксел. Казусът се превърна в политическа размяна на обвинения и цитиране на дати.

Скандалът тръгва от обществената поръчка за нови коли на МВР. Тя е задвижена и през 2017-та година, когато вътрешен министър е настоящият секретар на президента – Пламен Узунов. В рамките на неговия мандат е избран доставчик на джиповете.

После обаче, работата по поръчката продължава в мандата на Валентин Радев от правителството „Борисов” 3. Сега, след като OLAF констатира, че поръчката е изпълнена в нарушение на правилата, българската спецпрокуратура реши да приобщи материалите по това разследване към вече съществуващо дело за възможна търговия с влияние.

 

 

От документите по сделката става ясно, че обществената поръчка е открита на 2 март 2017 година. Това е по времето на служебното правителство на „Герджиков”. От OLAF посочват, че МВР е нарушило условията за отпускане на финансиране от Европа, тъй като е трябвало да закупи 290 високопроходими авомобила за всякакъв терен. Вместо това са купени коли от по-нисък клас, тип SUV.

От спецпрокуратурата обявиха, че приобщават доклада на OLAF към вече съществуващо дело за възможна търговия с влияние. Без да цитират конкретни имена.  Такъв тип дело в момента има срещу настоящия секретар по антикорупция на президента Пламен Узунов и тогавашен шеф на МВР, и бизнесмена Пламен Бобоков.

От спецпрокуратурата не мотивираха в детайли решението си и на този етап не е ясно защо събират двете производства. Тепърва трябва да стане ясно дали и кои длъжностни лица от МВР се проверяват за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

 

 

„Доколкото OLAF са компетентен орган, те са със строго лимитирани компетенции, наблюдаващият прокурор също си изпълнява задълженията и е направил преценка, единият доказателствен източник е приобщен към конкретно досъдебно производство”, обясни ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Договорът за джиповете окончателно е финализиран и подписан на 22 февруари 2018 година. Тогава министър на вътрешните работи, в третия кабинет на ГЕРБ, е Валентин Радев.

В своя позиция, от президентството настояват за изсветляване на случая. „Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина.”, заявиха от прессекретариата на държавния глава.

Пред  NOVA адвокатът на Узунов обясни, че след внимателен прочит на съобщеното от OLAF, не е открила името на клиента си и няма никаква причина да коментира.

От спецпрокуратурата коментираха още, че предстои прецезиране на обвиненията на вече привлечените лица и е възможно да бъдат привлечени като обвиняеми и други. От сайта на Агенцията за обществени поръчки става ясно, че тази обществена поръчка е открита на 2 март 2017 година. От президентсвтото настояват, че това се е случило през есента на 2016 година, когато на власт е правителството "Борисов" 2. 

 

 

В позиция за NOVA от ГЕРБ посочват, че разследването за подготовката на процедурата по обществената поръчка от OLAF е извършено именно за този период. И по време на служебното правителство са променени критериите за джиповете. А МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., тъй като той е обжавал пред КЗК и ВАС и поръчката е потвърдена и от двете институции.

От ГЕРБ разглеждат стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. От партията припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време от ГЕРБ не са изненадани, че от „Дондуков“ 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона.

ЦЯЛАТА ПОЗИЦИЯ НА ГЕРБ:

Според съобщението на OLAF разследването е за подговката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. По времето на служебното правителство тези критерии са промени от доставка на високопроходими автомобили на такива, с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на OLAF . Какви са били мотивите за тези промени, трябва да се установи от компетентните органи. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана пред КЗК и ВАС и е потвърдена и от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд.

От Европейската служба за борба с измамите също коментираха разследването за NOVA:

Действието на обществената поръчка, предмет на разследването на OLAF, наистина обхваща доставката на 350 превозни средства, точно както е посочено в нашето съобщение за пресата.  Констатациите на OLAF обаче са свързани с доставката на редица от тях, а именно 290”, заявиха от OLAF.

“Както е обичайната практика в такива случаи, разследването на OLAF провери всички етапи от процедурата за възлагане на обществени поръчки, включително подготовка на документацията, публикуване и изпълнение на договора.  Моля, обърнете внимание, че предвид изискванията за разследване и потенциална съдебна тайна по такива въпроси, както и общите правила за защита на данните, OLAF не може да прави допълнителни коментари на този етап.  Всички въпроси трябва да бъдат адресирани до компетентните органи за евентуални последващи действия”, казват още от Службата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.