В отговор администрацията на Джо Байдън обяви, че ще предложи стъпки и мерки за решаването на проблема

Недостигът на чипове започва да влияе на все повече индустрии. Проблемът се превръща в глобален и вече не засяга само компютрите и смартфоните. Вече няколко производителя на автомобили обявиха, че очакват или дори са забавили производството си заради недостиг на чипове. Сред тях са General motors, Ford, Honda, Fiat, Chrysler.

Проблеми има и за самите производители на чипове, които не могат да смогнат с поръчките. Очакванията са, че недостигът ще продължи да е проблем и през следващите месеци, a eдна от основните причини за неговата проява е пандемията, която вдигна неочаквано много търсенето на компютри миналата година.  

Epic Games подаде жалба срещу Apple в монопол и високи цени

„В последната година многократно забелязвахме  изнемогването на потока от доставки заради COVID-19. Сега обаче недостигът продължава, особено с търсенето, което започва да се увеличава, не само в САЩ", обяснява Даниел Айвс, директор управление на ценни книжа.  

В отговор администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще предложи стъпки и мерки за решаването на проблема. Изготвянето на анализа ще отнеме до 100 дни, като ще включва преглед и на използваните минерали, начина на производство, заводите и доставките.

„Samsung” обмислят строежа на втори завод за чипове в Остин

Основна част от вниманието на мерките ще попадне върху чиповете за медицински устройства, компютри и автомобили. Важна задача ще е намаляването на загубите за компаниите. Само в автомобилната индустрия те вече се изчисляват на около 60 млрд. долара заради липсата на достатъчно чипове. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.