Елизабет Астете се ваксинира преди приоритетните групи от населението

Перуанската министърка на външните работи Елизабет Астете подаде оставка си, след като призна, че е допуснала голяма грешка, като се е ваксинирала срещу COVID-19 още през януари, преди приоритетните групи от населението, предаде Франс прес.

"Връчих на президента оставката си като външен министър", написа тя в Twitter. Временният президент Франсиско Сагасти веднага я приел.

Астете е вторият министър, който напуска правителството заради скандал, свързан с ваксинацията. По-рано това направи шефката на здравното ведомство. Скандалът избухна в четвъртък, след като перуански вестник разкри, че бившият президент Мартин Вискара (2018-2020 г.) е бил ваксиниран срещу коронавируса през октомври миналата година, няколко седмици преди да разпусне парламента.

Бившият държавен глава, който ще се бори за депутатско място на изборите на 11 април, се защити, обяснявайки, че е бил доброволец при клиничното изпитване на ваксината на компания "Синофарм" като хиляди други перуанци. Университетът, извършващ изпитването, обаче отрече твърденията му.

Разкритието предизвика възмущение, вследствие на което в петък оставка подаде министърът на здравеопазването Пилар Масети.

За разлика от други страни, чиито президенти, министри и други държавни служители се ваксинират, за да дадат пример, в Перу членовете на правителството, които се имунизират при пълна дискретност, и то още преди официалното начало на ваксинационната кампания, са подложени на критики.

Първите ваксинации в страната започнаха във вторник и засега те са правят приоритетно на здравните работници. По данни от събота в Перу са установени 1,22 милиона заразени с коронавирус, а смъртните случаи, свързани с COVID-19, са 43 491. Болниците са на предела на капацитета си с общо 14 222 пациенти с коронавирус. Поради недостига на кислород за медицински нужди стотици перуанци чакат на опашка, за да получат кислород за свой близък.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.