При 100% обработени бюлетини те са напът да спечелят 74 от общо 135 места

Сепаратистките партии увеличават мнозинството си в парламента на Каталуния, където се проведоха регионални избори.  При почти 100% обработени бюлетини те са на път да спечелят 74 от общо 135 места в каталунския парламент.

Социалистите на премиера Педро Санчес, водени от бившия здравен министър получават най-много гласове. Той обаче няма да може да стане премиер на областта, тъй като партиите обявиха, че няма да участват в съюз с него.

Европейският парламент разглежда отнемането на имунитета на Карлес Пучдемон

„Категоричната победа на социалистите има за мен много ясно значение и то е да вървим напред и да отворим нова в глава на промяната в Каталуния. Трябва да се променим, трябва да се срещнем, за да вървим напред, да се вслушваме отново един в друг, да погледнем един към друг. И както казах в началото на кампанията, Каталуния се завърна, тази вечер се завърна”, заяви водачът на социалистите в Каталуния Салвадор Иля.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.