По техни думи схемата продължава вече близо 2 години

Пациенти обвиняват зъболекар в измами с импланти за десетки хиляди левове. Според зрители на NOVA схемата продължава вече близо 2 години, като дори излиза от пределите на страната. Измамените са десетки, а парите - хиляди. По следите на измамника тръгна Владислава Тричкова.

Общото между всички измамени е, че през последните две години се доверяват на един и същи зъболекар - доктор Ивайло Валериев Петров. Всички те попадат в схемата му и губят. Едни само пари, но при други последствията са и здравословни.

„Разследване на NOVA”: Проституцията - бизнес за милиони на ръба на закона (ВИДЕО)

Д-р Петров е на 34 години. Завършва висшето си образование в София. Именно от столицата започват и първите му измами, за които сигнализират излъгани хора. Сред тях са не само пациенти, но и зъботехници. Схемата, разказват те, почти винаги е една и съща. Всичко започва с капаро. Обикновено се дава на ръка и без документи.  

„Поиска ми капаро от 300 лева. След още две посещения каза, че иска да се плати цялата сума от 900 лева”, разказва Райчо Лютаков.

В някои от случаите след плащането лекарят изчезвал, без да извърши манипулацията, твърдят потърпевши. В други обаче правил това, за което му е платено. Или поне така казвал на пациентите.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата потвърди за фалшивата диплома на общински експерт

За последните две години докторът сменя 5 адреса в София и един в Перник, разказват хора, които са се лекували при него. В града на миньорите той използва кабинет под наем, собственост на Людмила, която в последствие разбира за всичките измами.

„Освен измамите за импланти, които са най-фрапиращи, защото става дума за хирургична намеса, има хора, които са си предплатили по 200-300 лева за лечение на зъби”, разказва тя.

Сред предплатилите е и Райчо Лютаков, който през 2019 г. води 17-годишната си дъщеря при доктор Петров. В продължение на година зъболекарят лекува 3 от зъбите на детето. „Той беше усмихнат и вдъхващ доверие”, казва мъжът.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.