За Десислава Йорданова ви разказахме преди месеци в "Неделята на NOVA"

Пет месеца след разследването на NOVA, Районна прокуратура в Пловдив потвърди - Десислава Йорданова няма завършена степен „бакалавър“ за висше образование. За фалшивата „магистърка“ ви разказахме подробно в "Неделята на  NOVA". 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как се взима степен „магистър” без „бакалавър”?

Според наблюдаващия случая прокурор има извършено престъпление и Йорданова е ползвала неистински документи умишлено и съзнавайки това. Само, че тя няма да понесе отговорност за действията си и срещу нея няма да бъде образувано дело. Прокуратурата прекратява преписката срещу нея заради изтекла давност.

Защо се стигна до отказ за образуване на досъдебно производство? От постановлението става ясно, че дори и в хода на разследването на "Икономическа полиция" и Районна прокуратура Десислава Йорданова за пореден път е опитала да изопачи истината. Пробвала е да и бъде издадена диплома за завършена степен „бакалавър“ от ПУ“ Паисий Хилендарски“ - филиал Кърджали. От там и преди в официален документ до екипа ни категорично потвърдиха, че такава студентка те никога не са имали и не е завършила никаква специалност в Пловдивския университет.  

И въпреки това в хода на разследването, Йорданова два пъти е ходила до филиала  в Кърджали, за да поиска копие на диплома, каквато неколкократно от ръководството й обяснили, че не съществува. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата се самосезира за фалшивите дипломи

Съвсем очаквано и явно посъветвана от юристи, жената твърди също, че въпросната служебна бележка, за която ви обяснихме подробно, не е подписана от нея и внесена за кандидатстване в Медицинския университет. Нещо повече: никога не е виждала такъв документ, е посочено още в прокурорското постановление.

По време проверката прокуратурата изненадващо удължи срока за разследване с два месеца, а близки до Десислава Йорданова се опитаха да предложат подкуп на екипа ни „за да мълчим, и да спрем да ровим по случая“. Анулирана бе и дипломата  за „магистър“ на Йорданова от Академичния съвет към Медицинския университет –Пловдив, независим, че е издържала всички текущи изпити по специалността „Здравен мениджмънт“. Отстранена бе и от поста, който заемаше в Община "Родопи".

Като главен експерт в отдел „Образование“, Десислава Йорданова до последно твърдеше, че има завършено висше образование степен “бакалавър“ и обеща да представи пред медиите такъв документ. Обеща и да съди екипа ни, след като институциите си свършат работата. В случая прокуратурата потвърди истинността на нашето разследване и представените от екипа ни факти. Въпреки това обаче, отказа да образува досъдебно производство. И по този начин Йорданова няма да изтърпи никакво наказание, затова че е заемала различни апетитни постове през последните 10 години с образование, което няма.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.