Те са заснети от марсохода „Пърси”

Марсоходът „Пърси”, който кацна на Марс, изпрати първи цветни снимки от Червената планета. Снимките са от повърхността на планетата, а една от тях е заснета по време на кацането му – при навлизане в атмосферата.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ТУК

„Моментът, за който с моя екип мечтаем от години, вече е факт”, пишат от екипа, който ръководи мисията, под снимката в социалните мрежи.

Марсоходът на НАСА кацна на Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

Роувърът е направил още кадри и те ще бъдат показани от НАСА в скоро време. Засега точен брой на снимките не се съобщава, но те са повече от очакваното, казват специалисти. НАСА освен това разчита в близките дни да получи и първи аудиозапис от Пърсивиърънс. Това може да стане или в края на тази седмица, или в началото на идната.

Ровърът на НАСА вече функционира на Марс (ВИДЕО)

„Пърси”, както наричат подвижната лаборатория, има големи способности. Може да копае на дълбочина 2 метра и се очаква да вземе десетки проби, които да бъдат изследвани на Земята. Дори системата му за кацане е революционна. „Пърси” сканираше повърхността преди да кацне и активно променяше посоката си, за да избере оптимално място.

Мисията на „Пърсивиърънс” ще помогне човекът да стъпи на Марс. Това твърдят ръководителите на проекта, който вчера премина най-рисковата фаза - кацането на Червената планета. Основната мисия на марсохода остава търсенето на вкаменелости, които да доказват че в миналото е имало живот на Марс. Но паралелно с това има и други важни проучвания.

„Геоложкото време на Марс все още е много относително и това е нещо, което бихме искали наистина да установим. Вулканичните скали са наистина идеални, за да получим геоложко датиране от тях. Така че, ако това са вулканични скали, ние сме невероятно развълнувани от перспективата да имаме проба от Марс, защото наистина ще можем да установим с точност възрастта”, каза Паулин Хуанг, помощник-мениджър на мисията.

Снимки: БТА

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е