Движението е напълно спряно заради принудителното разрушаване на скали

Взривове затвориха единствения път, който води до Кръстова гора, Лъки и още четири населени места в Родопите. Контролираните експлозии са с цел разширяване на пътното трасе. Заради ремонта всеки ден до 15 март, без неделите,  движението ще се спира напълно сутрин и следобед по три часа.

По 400 килограма взрив на ден ще се залага за разширяването на Югово- Лъки. За поставянето на експлозивите в скалните маси се пробиват дупки с дълбочина 4 метра.

На още  20 места по ще се наложи опасно надвисналите скали да бъдат взривени, за да се разшири асфалтовото трасе.

„Трябва да има нормална ширина, за да могат спокойно да се разминават две коли. Взривяваме, защото това са много здрави скали и не може механизирано само с чукове да се разкърти”, обясни техническият ръководител Алберт Гаджалов.

Снимка: Благой Бекриев, NOVA

Общо 500 кубика скална маса бяха свалени от скатовете и раздробени на дребни парчета. Каменните блокове се извозват с тежка техника. Ремонт на единствения път към Кръстова гора и Лъки не е правен от 70 години.

Заради ремонта движението се спира още на отбивката за Югово. Това изнерви част от шофьорите.

За разширяването на пътя държавата отпусна 52 милиона лева. В сумата е включен и ремонтът на участъка Белица - Загражден.

Снимка: Благой Бекриев, NOVA

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.