Това ще се случва по програма на Европейската космическа агенция

За първи път - България ще обучава ново поколение космически инженери по програма на Европейската космическа агенция. На какви условия трябва да отговарят бъдещите космически работници - Благой Цицлеков провери.

18-годишната Татяна Иванова мечтае да е първата българска астронавтка и уверено върви към мечтата си. Тя вече има медали от лагерите на NASA - Space Camp в САЩ и Турция.

Ученици искат България да има трети космонавт (ВИДЕО)

„С това глобално затопляне не се знае какво ще се случи на Земята, именно за това се работи за евентуален полет или мисия до Червената планета. За жалост, технологията не е достатъчно развита. Затова аз искам да стана инженер, защото въображението ражда много гениални неща, не всичко е логика и знания. Ако нямаш въображение, не можеш да постигнеш нищо”, казва тя.

Преди година NOVA ви срещна с Татяна, когато написа писмо до президента с молба да станем пълноправен член на Европейската космическа агенция. Новината за първия общ проект на България с Агенцията е надежда за момичето, че мечтата й е на път да се сбъдне.

„Да работиш с Европейската космическа агенция е нещо уникално - да си до учени, да имаш достъп до базата данни. Ще се опитам да се включа, ако имам тази възможност”, коментира тя.

Още през следващата година, всеки желаещ може да се запише в космическата програма на Софийския университет - очаква го бъдеще като космически инженер, а ограничение в бройката за желаещите - няма.

НАСА показа зрелищни първи кадри от Марс (ВИДЕО)

Девет курса на Физическия факултет към Софийския университет ще обучават бъдещите космически инженери.

„Всеки човек, всеки наш зрител, ще може да ги запише и по този начин да придобие знания, които да помогнат на нея или на него да създаде собствен космически бизнес. Ако прецени пък - да бъде част от хората, които участват в мисиите на Европейската космическа агенция”, каза гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия" към Софийския университет.

Учените определят иновативния за страната ни проект и като поредната крачка за това да имаме нов български астронавт.

„България върви уверено по пътя към следващ български астронавт, но това ще е след 10 години. Това, което можем да кажем сега е, че сме направили поредната крачка към това да имаме адекватна космическа индустрия с върхово образование в областта на космическите науки и технологии”,  посочва Божилов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.