Те бяха разпределени поравно между личните лекари и РЗИ

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха в Националния център по заразни и паразитни болести в София.Те бяха разпределени поравно между личните лекари и регионалните здравни инспекции. Пристигналите днес ваксини ще бъдат използвани приоритетно за имунизациите  по фазите от първа до четвърта на националния план.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК  

Когато обаче има възможност, ще бъдат използвани и при така наречените "зелени коридори". В понеделник страната ни трябва да получи 21 060 дози и от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Камионът с ваксините пристигна в София рано тази сутрин.  Пратката беше приета в склада на БулБИО, откъдето дозите бяха разпределена до всички РЗИ-та в страната. Десетки лични лекари се наредиха на опашка пред столичната здравна инспекция. Само до обяд тук бяха раздадени около 2000 дози.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обясни, че дозите ще бъдат достатъчни.

Ваксините за "зелените коридори" свършиха (ОБЗОР)

 

 

По-малък брой ваксинирани за последното денонощие

“В момента са ваксинирани над 210 000 българи, което е един голям процент. Нека не забравяме, че започнахме с 669 ваксинирани на 27 декември. Около 15-20 % е нарастването на ваксинирането", коментира професорът.

 

 

 

"Ще изискваме постоянно и максимално да получаваме заявените количества. Има постъпления и за осигуряване на допълнителни количества, така че постоянно се работи в тази посока“,  каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

А след идването на ваксините, премиерът нареди ново пускане на "зелените коридори".  Указанията за пускането им не заксъняха. В тях се казва, че когато няма достатъчно желаещи от приоритетните фази, в пунктовете ще се имунизират лица, извън целевите групи. Сред първите отворили "зеления си коридор" беше столичната болница "Св. Анна".

10 екипа ще имузират желаещите, ваксини ще се правят и през нощта. "Пирогов", ВМА и "Александровска" ще отворят зелените си коридори утре.

А в Пловдив зеленият коридор за ваксинации не е спирал работа, защото ваксини там има. В града по тепетата с идването на новите количества ваксини се извиха и опашките пред имунизационните кабинети. От новата доставка на AstraZeneca Пловдив получи 4700 ваксини.

Сред малкото градове, в които в неделя сутрин все още имаше “зелен коридори“, е Смолян.Виолета Меркова е пропътувала е 40 километра, за да се ваксинира.

 

 

„Искам да мога да виждам децата и внучетата спокойно. Те да идват при нас и ние да ходим при тях. Затова ще се имунизирам”, сподели жената.

В областта засега се имунизират предимно възрастните хора.В късния следобед в Смолян пристигнаха 760 дози от днешната доставка на AstraZeneca.

Половината от дозите, които пристигнаха днес в Смолян, ще бъде раздадени на общопрактикуващите лекари, а ваксинирането на членовете на секционните избирателни комсиии се очаква да започне от вторник. За тях утре се очаква да пристигне доставка с ваксини на P.

Репортери: Виктория Бояджиева, Марина Малашева, Благой Бекриев

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.