Трусът е регистриран в 12:16 часа

Мощно земетресение разтърси Гърция. Трусът с магнитуд 6,2 е бил с епицентър недалеч от град Лариса в централната част на страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Земетресението с магнитуд 6.2, което разтърси Гърция в 12.16 ч. днес е изплашило и много хора в България. Усетено е по...

Публикувахте от Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН в Сряда, 3 март 2021 г.

Земетресението е било толкова силно, че е усетено в части от България и Северна Македония. Трусът е изплашил много хора в България, съобщават от БАН. Земетресението е усетено по високите етажи на областите Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и София, която се намира на 387 км от епицентъра на труса.

Съобщава се за разрушения в няколко малки населени места в района на труса. Бяха публикувани и снимки на рухнали или повредени къщи, както и няколко църкви.

Гръцките медии пишат за възрастни хора, които са били затрупани от рухнали сгради, но са извадени с помощта на други граждани или от пожарникари. Засега няма данни за загинали.

Хиляди са избягали на улиците в Лариса, Солун и други градове. Най-мощният трус беше последван от поне два вторични с магнитуд от 5 по Рихтер.

Очаква се сеизмичната активност да продължи, заявяват от БАН. 

Няма пострадали български граждани в Гърция, съобщават от МВнР. 

 

 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.