Местните пожелаха успех на Стефан Янев

Едно село в България се обърна към служебния премиер с конкретна молба - да им реши проблема с питейната вода. Селото е родното на Стефан Янев – Поповица и се намира на 25 километра източно от Пловдив. Местните хора описват генерала като умен, спокоен и прагматичен.

Най-обсъжданата тема в Поповица е изборът на техния съселянин за премиер. Кметицата на селото Веска Мирчева първа го поздравила по телефона. „Написах му:„Честито! Поздрави от Поповица! Ние сме с вас!” и той ми отвърна с „Благодаря!", каза тя.

Кой е Стефан Янев

Преди 60 години в родилния дом в село Поповица се ражда Стефан Янев. Въпреки че от 40 години домът не функционира, сградата е запазена и до днес.

Янев е учил в Поповица до 1-ви клас. Тъй като неговият баща е бил ръководител-движение на гара Пловдив семейството се премества да живее в Пловдив.

Екип на NOVA се срещна с първата учителка на сегашния служебен премиер - Недка Димитрова, която още в детската градина го е учила да смята и пише. С вълнение се връща години назад.

„Той обичаше да си играе на военни игри. Правеше си шапки от вестник. Водеше го дядо му Николай. Беше много кротко дете, слабичко, чернооко момченце”, коментира тя.

СМЯНАTA НА ВЛАСТТА: Стефан Янев е служебен премиер, изборите са на 11 юли (ОБЗОР)

В родната къща на Стефан Янев сега живеят негови братовчеди. Всички познават и говорят с добри чувства за генерала, но поради служебните ангажименти около президента, чиито съветник бе досега, Янев рядко посещавал Поповица.

Селото, в което обновяват централната улица с нови плочки, тротоари и осветление се надяват като премиер да реши най-важния им проблем - водопроводът.

„Той е много стар. Имаме годишно над 50-60 аварии”, коментира Веска Мирчева.

„Всичко да бъде честно и да се направи както трябва, а не всеки да гледа за себе си. Желая му да има успех и късмет”,каза един от живеещите в Поповица.

През селото на служебния премиер, минава пътят към селото на президента.