Те са обсъдили Инициативата „Три морета” и актуални теми

Трима служебни министри се срещнаха с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа. С министъра на отбраната Георги Панайотов тя обсъди състоянието, развитието и перспективата за двустранното сътрудничество между България и САЩ.

Премиерът Стефан Янев се срещна с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа

Министърът на външните работи Светлан Стоев и министърът на икономиката Кирил Петков обсъдиха с Херо Мустафа актуални теми от споделения дневен ред на Стратегическия диалог България‑САЩ, както и българското председателство на Инициативата „Три морета”.

Министър Стоев подчерта приемствеността във външната политика на служебното правителство, както и желанието на българската страна за по‑нататъшното задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, както в двустранен план, така и в контекста на трансатлантическите отношения. Той постави акцент върху ключови за България приоритети в отношенията със САЩ, в това число присъединяването на страната ни към програмата на САЩ за безвизови пътувания Visa Waiver Program, започването на преговори за двустранна Спогодба за социална сигурност, подкрепа за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Херо Мустафа: Борбата с корупцията е важна за българското членство в НАТО

В светлината на българското домакинство на Инициативата „Три морета” през 2021 г. и предстоящата среща на върха в София министърът на икономиката Кирил Петков изрази желанието на българската страна за по‑тесни контакти с бизнес‑партньори не само от Централна и Източна Европа, но и от САЩ.

С учредяването на Стратегическия диалог България‑САЩ, чиято първа сесия бе на 8 януари 2020 г.,  двустранното сътрудничество бе издигнато на качествено ново равнище, както в двустранен план, така и по линия на многостранното сътрудничество.