След днешна дата, ако направят някое действие, ще носят съдебна отговорност, каза Петков

Икономическият министър ще уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Това обяви Кирил Петков на срещата-разговор с Надзорния съвет на банката. На нея се яви само един от членовете на съвета – председателят Стамен Янев. Митко Симеонов и Велина Бурска изпратиха писмо, в което обясняват, че няма да присъстват. Това ядоса министър Петков.

Промениха състава на одитния комитет на Българската банка за развитие

Другият проблем е свързан с кредитите на стойност 946 млн. лв., които банката е отпуснала на 8 фирми. Така министърът пожела Симеонов и Бурска да бъдат уволнени.

Освен това промяна има и в устава на банката. Така тя ще може да отпуска най-много 5 млн. лева кредит.

 „Много важно беше да чуя и тяхната гледна точка, но те не уважиха това. Ще издам нареждане за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска. След днешна дата, ако направят някое действие, ще носят съдебна отговорност”, заяви Петков.

Проф. Христов: ББР дава кредити на "свои хора" с ниска лихва

„Като голям проблем виждам и огромната концентрация на средства, която е отишла в топ 20-те клиента. Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност”, каза още Петков пред журналисти. „Одитният комитет вече е в банката. Досега нашата комисия нямаше достъп до кредитните досиета по никакъв начин. От днес нататък ще имаме детайлна информация какво се случва с тези кредити”, каза министърът.

Казусът ББР: Политиците в спор за отпуснатите кредити (ВИДЕО)

На местата на Симеонов и Бурска ще предложи Васил Щонов и Валентин Михов. Министърът обясни, че и двамата са с голям международен опит в ръководството на банки и в банковото дело. 

„От днес тази банка няма да има опериращ надзор, докато БНБ оцени дали са подходящи тези двама члена”, каза още Петков.