Става въпрос за „Злати войвода 3” и „Злати войвода 4”

При проверката на три от десетте напълно завършени язовири, установихме идентични разходи, които са съответно 2 пъти и 5 пъти над пазарните цени. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на брифинг в Министерството на икономиката.

По думите му язовирите „Пазар дере“, чиито ремонт възлиза на 2 350 000 лв., „Злати войвода 4“, съответно на 1 913 000 лв. и „Злати войвода 3“ на 543 хил. лв. са предадени от Държавна фирма „Монтажи“ на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) като годни за употреба на 31 декември 2020 г. Тези язовири обаче и до ден днешен не могат да се използват по предназначение, защото не са предадени за експлоатация от ДКК към Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

Той бе категоричен, че това е безстопанственост. „Едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири" не може да прави нищо друго, освен да отвори шлюзовете и да не може тези язовири да се завирят. Затова са така празни”, поясни министърът.

Лъчезар Борисов отвърна на обвиненията за язовир „Пазар дере”

Той коментира и цената на ремонтите. „Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт - т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лв. на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи“, заяви Кирил Петков. Той посочи, че над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между 6-8 фирми.

„Още днес ще поискам Държавната консолидационна компания да ми обясни защо шест месеца не е предала тези три язовира за експлоатация и защо цените са толкова високи. Ще вкараме Агенцията за финансова инспекция да ги провери. Ще изпратя констатациите от докладите в прокуратурата", заяви още Кирил Петков.

Освен това всеки сключен договор от „Монтажи” и Държавната консолидационна компания ще се проверява от Министерството на икономиката.

Министър Петков показа и актуални снимки от трите язовира.

Язовир „Злати войвода 3”/ Снимка: Министерството на икономиката

Язовир „Злати войвода 4”/ Снимка: Министерството на икономиката

Язовир „Пазар дере”/ Снимка: Министерството на икономиката

Новата и старата власт в спор за ремонт на водоем (ОБЗОР)

Междувременно стана ясно, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала във връзка с информацията, представена от служебния министър на икономиката Кирил Петков за язовир „Пазар дере“.

ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката. В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.