Цели се контрол над Amazon, Apple, Facebook и Google

Американският Конгрес представи пет нови закона, които целят да направят най-голямата антимонополна реформа в САЩ от десетилетия. Законите са насочени към затягане на правилата и контрола над големите корпорации и особено четирите ИТ гиганта. Това са Amazon, Apple, Facebook и Google.

Предложените промени са резултат от повече от година проверки на дигиталния пазар и конкуренцията в него. Според авторите на промените, ИТ гигантите имат нерегулирана власт. Предложените промени включват възможност за правителството да разделя доминиращи компании на по-малки фирми, да предотвратява придобиване на по-малки фирми, за да си спестят конкуренцията и да ограничава ИТ гигантите от опити да се възползват от доминиращата си позиция или да извършват бизнес практики в конфликт на интереси.

Google инвестира 7 млрд. долара

Сред предложенията има още обновяване на таксите при сливане и придобиване на други фирми, както и мерки за защита на онлайн конкуренцията и намаляване на разходите за фирми и потребители, които искат да се прехвърлят към друг доставчик на услуга. Според републиканците в момента нерегулираните ИТ монополи имат твърде голяма власт над икономиката. За сега гигантите не са коментирали предложените закони, но очаквано техните конкуренти приветстваха промените.

Google нарочно скрила настройките за GPS локация (ВИДЕО)

Анализатори коментират, че битката за приемане на законите няма да е лесна. Макар предложенията да имат подкрепа от представители и на двете партии, има и недоволство, което ще трябва да бъде преодоляно.

Facebook и Google са "за" модернизирането на международните данъчни правила

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.