Той загуби вот на недоверие в парламента миналата седмица

Премиерът на Швеция Стефан Льовен подаде оставка, след като загуби вот на недоверие в парламента миналата седмица. Сега председателят на парламента трябва да предложи нов премиер, а дотогава Льовен ще управлява начело на преходно правителство.

Стефан Льовен - бивш профсъюзен лидер и заварчик, беше начело на крехка коалиция със Зелените от 2018 година, а правителството му разчиташе на подкрепата на две малки десноцентристки партии и на Лявата партия.

Вотът на недоверие беше внесен от „Шведски демократи“ - крайнодясна партия, трета по големина в парламента. Поводът беше предвиденото отпускане на контрола върху наемите в страната.

Льовен имаше срок до полунощ или да подаде оставка или да свика предсрочни избори след като Лявата партия оттегли подкрепата си за неговия кабинет и той изгуби вота на недоверие на 21 юни.

„Сега председателят на парламента ще трябва да предложи премиер, което е приемлив за парламента. Правителството ще продължи да управлява като преходен кабинет“, каза Льовен.

Председателят на парламента Андреас Норлен има право на четири опита да намери нов премиер, който да събере подкрепа. Ако не успее трябва да бъдат насрочени предсрочни избори. Дори и да успее, новият премиер ще управлява до редовния вот през септември 2022 г.

Дясноцентристите и лявоцентристите са с изравнени сили в шведския парламент и проучвания на общественото мнение показват, че един парламентарен вот няма да даде решение на политическата криза.

Източник: БНР