Това става на фона на изтеглящите се чуждестранните сили

В Афганистан продължава бързото настъпление на талибаните, които завземат нови територии от правителствените сили. Те са превзели ключов граничен пункт, през който минава основният търговски поток към Иран.

През последната седмица, на фона на изтеглянето на чуждестранните сили, талибаните превзеха територии, граничещи с пет страни - Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан.

От Москва, където се намира тяхна делегация, талибаните заявиха, че контролират над 85 процента от територията на Афганистан.

"Гарантираме, че нашата територия никога няма да бъде използвана отново от трета страна. Искаме да уверим, че групировката Ислямска държава никога няма да действа на афганистанска територия. Гарантираме, че ще предприемем мерки за борба с производството на наркотици. Оставаме верни на ислямския закон. Интересно ще е за вас и останалата част на международната общност, че 85 процента от Афганистан е под контрол на афганистанското ислямско емирство", заяви представителят на талибаните Шахабудин Делауар.