Имало и редица сигнали за нарушения с обществени поръчки в болницата, твърдят от здравното министерство

Пореден скандал в здравеопазването. Директорът на болница “Свети Иван Рилски” сключил договор за наем, без да го съгласува с Министерството на здравеопазването и с Борда на директорите. Това твърдят от здравното министерство. Имало и редица сигнали за нарушения с обществени поръчки в болницата.

Дни преди служебното правителство да встъпи в длъжност директорът на болница „Свети Иван Рилски” сключил договор за наем на съседна сграда. За него от Министерство на здравеопазването разбрали случайно, обясни за NOVA заместник-министърът на здравеопазвнето Димитър Петров.

Правят ревизия на проверката на НЗОК в „Пирогов"

„Визирахме Съвета на директорите, за да искаме обяснение от тях знаят ли за този договор, каква е обосновката за необходимост и смятат ли, че наемната цена е нормална”, каза той. И допълни: „След това се получи протоколът на този Съвет, в който и те твърдят, че и те не знаят за такъв договор, което вече е абсурдно поведение на управителя”.

Сключеният договор е за сграда, с площ над 2000 квадратни метра и с наем от 66 000 лева на месец, които трябва да се изплащат от бюджета на болницата.

„Това е безумна цена според мен. Доколкото знам от предишния управител там има намерения да се направи център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, но при всички положения там трябват не повече от 500-600 квадрата”, категоричен бе Петров.

Болница "Свети Иван Рилски" с коментар за инцидента с 16-годишното момче

Оказва се, че д-р Антон Петков е подписал и договор за наем с павилионите пред болницата. Именно там преди няколко месеца живота си загуби 16-годишно момче, след токов удар.

„Там излезе, че предишният управител е сезирал Столичната община по отношение на договора и законността на павилиона. Дадени са предписания, започната е процедура за премахването му, а той в хода на това, въпреки че е знаел че има такава, е сключил нов наемен договор”, посочи Димитър Петров.

И за двата договора са подадени сигнали до МВР и прокуратурата – твърдят от здравното ведомство. „Според мен този човек има абсолютно всички основания да бъде освободен”, смята Петров.

Директорът на университетската болница д-р Антон Петков отказа да коментира твърденията на здравното министерство.