Пред депутати той представи хронологично какви са нарушенията и кой ги е извършил

Стойчо Кацаров дава Бойко Борисов и двама бивши здравни министри на прокурор. Причината - скандалът със строежа на Детската болница или по-точно платените в аванс пари за бъдещата болница. Именно по тази тема здравният министър днес беше изслушан в парламента. А от трибуната прехвърчаха искри - между него и предшествениците му на поста.

Повече от 3 часа  продължи изслушването на служебния здравен министър в парламента. По време на него, Кацаров хронологично изреди всички по думите му -  пропуски и нарушения, заради които е изпратил материалите на Прокуратурата. От Специализираната прокуратура в следобедните часове на четвъртък изпратиха съобщение до медиите, че сигналът е получен и на случаен принцип вече е разпределен на прокурор. Той обясни, че всичко това го е довело до ситуация да търси 9 млн. лв. Кацаров сподели и какво според него е решението, за да може у нас да има Детска болница възможно най-скоро, а именно - Правителствена болница или поне част от нея да се превърне в такава.

Той иска обвинението да извърши проверка и да установи - имало ли е нарушение със служебните задължения от страна на Бойко Борисов, Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. От трибуната в парламента - служебният министър сподели и какво според него е решението, за да може у нас да има детска болница възможно най-скоро,  а именно - Правителствена болница или поне част от нея да се превърне в такава. Казусът с Детската болница е на дневен ред вече няколко години. По думите на служебния министър – нарушенията през това време са много. Затова и всички събрани от него и екипа му материали са предадени на Прокуратурата.

 Нова детска болница може да има най-рано след 5-6 години (ВИДЕО)

„Няма изрично решение на МС за определяне на това място за изграждане на детска болница. На 9 юли 2019 г. министърът на здравеопазването обявява обществена поръчка, в която е посочено, че МЗ разполага с незавършен строеж, в който трябва да се извършат строително-възстановителни дейности. Допуснато е предварително изпълнение на поръчката. На 27 август е създаден консорциум „Детско здраве” от три компании на „Главбулгарстрой”. На 2 април 2020 г. е сключен договор за инженеринг между МЗ и създаденото дружество. До този момент не е извършено никакво действие. На 27 май 2020 г. Камарата на инженерите адресира писмо лично до Бойко Борисов и министъра на здравеопазването, в което се казва, че е подписан договор, без да е доказана експлоатационната възможност за функционално преустройство на съществуващите сгради и без да е ясно как е определена цената, защото няма проект. В писмото си те недвусмислено заявяват, че начинът, по който е обявена за изпълнение обществената поръчка и е формирана цената, са индиция за корупция и липсва защита на огромен обществен интерес, провокиран от нуждата от такава болница”, посочи Кацаров.

Експертна дискусия за детската болница в Народното събрание

 

 

На 21 юли същата година, вместо да започне строителство, Министерският съвет учредява еднолично акционерно дружество с капитал от 100 млн. лв. Месец по-късно то е вписано в Търговския регистър. В началото на септември Управителният съвет на тази компания вписва ново дружество със същото наименование, но то вече не е държавно предприятие, а еднолично дружество. То е вписано със същите учредителни документи. Тези две дружества съществували в правния мир и до днес.

 

 

„Това се е случило, продължава и до днес. На 1 октомври е сключено споразумение за заместване – правен абсурд. Министерството на здравеопазването се отказва от позицията си на възложител  и прехвърля правата си на едно от двете акционерни дружества. Направени са и други промени в договора. Отменени са всички разпоредби, свързани с финансирането на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Защото първоначално е планирано да се плати по този начин. Изведнъж МЗ се отказва от тези пари. На същата дата новият възложител получава фактора от изпълнител за 9 млн. лв. Седмица по-късно тези средства са преведени на изпълнителя”, обясни Кацаров.

ПРОЕКТЪТ ЗА ДЕТСКАТА БОЛНИЦА: Прекратяват договора с "Главболгарстой"

Според сключения договор това е авансово плащане за строително-ремонтни дейности, което е втори етап. Първият е проектиране, което липсва. Инвестиционната компания и МРРБ разменят помежду си серия от писма. Кацаров подчерта, че тези действия са се случвали, докато министър на здравеопазването е проф. Костадин Ангелов.

„Въпреки че няма виза, не могат да се извършат никакви действия по изпълнение на проекта. На 22 февруари държавното дружество провежда обществена поръчка за избор на инвеститорски контрол и за строителен контрол. Те са проведени успешно. На 5 юли т.г. МРРБ окончателно уведомява компанията, че не може да се издаде виза за проектиране, нито да се промени подробният устройствен план, тъй като тази сграда не съществува в него от 2011 г. и който и да е министър не може да върне времето назад. Не може да се извърши реконструкция на част от сграда, която не съществува в устройствения план”, обясни той и посочи, че Детска болница е можело да се построи, единствено ако се разруши съществуващото скеле и се започне строителство на нова сграда.

Представиха два проекта за национална детска болница

Според Кацаров това е било известно и на премиера Борисов, и на здравните министри, но не знае защо това не е било взето предвид. Има доклад от предварително обследване, но в него липсва заключителната част и отговор на въпроса за статута на скелето. Кацаров е на мнение, че това е така, защото в противен случай вероятно е нямало да се стигне до обществена поръчка.

"Предвид всички тези констатирани нарушения, ние сме изпратили материалите по делото на Спецпрокуратурата за извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса – тогавашния премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, и членовете на директорите на двете дружества, свързани със строежа на детската болница", каза още Кацаров.

"На дружеството, собственост на МЗ, са дадени категорични указания да предприемат действия за връщане на авансовите суми, тъй като срещу тях няма предприети никакви действия, както и предписания за прекратяване на договора. Това е фактическата ситуация - грозна картина. Аз съм сигурен, че ние ще намерим тези пари и ще ги върнем на държавата. Не можем обаче да върнем загубеното време. Опитахме да намерим подходящ терен за тази болница, но областните управители на София ни казаха, че не могат да открият такъв. Дори да се намери, това ще отнеме 6-7 години", посочи Кацаров.

Според него възможното решение е да не се чака толкова дълго време. Той предложи на депутатите да помислят необходима ли е правителствена болница. Според Кацаров това е подходът и механизъм, който е най-възможен, дори и като временно решение.

На обвиненията отговори Кирил Ананиев от ГЕРБ. Той посочи, че изграждането на болницата е била сред приоритетите му, докато е бил министър. Той припомни, че е водил  стотици разговори с родители и е направено предварително проучване, което показва дефектите на сградата. Ананиев посочи, че те са били преодолими и в рамките на бюджета.

„Фирмата, която е спечелила изграждането на болницата, в своето техническо задание е казала следното: „Изпълнителят е посочил в техническото си предложение, че освен конструктивно обследване, което е направено от МЗ, изложителят ще извърши допълнително обследване на конструкцията. Въз основата на цялата събрана информация, ще предложи най-доброто конструктивно решение за строежа, включително строително-възстановителни дейности, укрепване или изграждане на нова конструкция с цел довеждане на същата до състояние на съответствие на еврокод. Беше споменато, че материалите са в прокуратурата, чудесно. Искам да кажа на д-р Кацаров, че сме спазили цялата процедура, мина през КЗК, които отхвърлиха възраженията на жалещите, след това мина през Върховния административен съд, който също потвърди, че процедурата върви в правилната посока. Изпратихме писмо до Агенцията за обществените поръчки дали трябва да променим договора или не. Те ясно и категорично казаха, че измененията са такива, че нещата могат да продължат. Това, дали някой е взел някакви пари, ще го докаже прокуратурата. Имайки предвид вашия екип, спокойно мога да кажа: „Крадецът вика: „дръжте крадеца”, каза Ананиев.

В разгара на дебата бившите управляващи получиха удар и от ляво. „Аз съм бил 20 години детски онколог. Знам какво е смъртта за децата, а най-вече за техните майки. Това, което е реализирано пред очите на цялата нация, е тотално безобразие. Трябва да се прекрати”, заяви от трибуната проф. Георги Михайлов, БСП.