Преди да отидат при държавния глава от ГЕРБ представиха проекта си за правителство

Втори неуспешен мандат за правителство в 46-ия парламент. От ГЕРБ-СДС получиха и върнаха веднага папката на президента Румен Радев. Преди това обаче обявиха кой би влязъл в тяхно правителство.

Въпреки, че днес чухме имена на кандидати за министри, редовното правителство все още е далеч и дори под въпрос. В централата на партията, а не на „Дондуков” 2 от ГЕРБ-СДС прочетоха имената на хората, които биха били техни министри.

От ГЕРБ-СДС представиха проектокабинета си (ВИДЕО)

Веднага, след като получи папката, кандидатът за премиер Даниел Митов я върна с мотива, че няма как този мандат да е успешен. Така партията затвърди заявката си, че ще е опозиция и обяви - няма да влиза в никакви преговори за кабинет с третия мандат и ще гласува против него с всичките си народни представители в пленарната зала. 

Шансът за редовно правителство с втория мандат оцеля точно минута и 30 секунди. За толкова от ГЕРБ получиха и върнаха папката на президента.

„Уважаеми г-н Митов, в изпълнение на чл. 99 от Конституцията на Република България, с Указ №217 ви възлагам да съставите правителство”, каза Радев.

„За съжаление, ние не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран. Предлагаме той да се смята за нереализиран и да продължим нататък по конституционната процедура”, обясни Митов.

„Благодаря за улеснението!”, посочи президентът.

Мисия невъзможна ли е редовен кабинет (ОБЗОР)

Вече върнали мандата и разговаряли с държавния глава „при закрити врата“ от ГЕРБ предупредиха – страната ни е в капан, а изборите са все по-близо.

„Оттук нататък има три варианта и трите са лоши. Първият е да бъде създадено правителство с третия мандат. То обаче ще бъде слабо. Избори „2 в 1” са лош вариант и като организация, и се боя, че ще изчерпим търпението на хората. Никой не знае какво ще произведат  такива избори. Парламентарен и президентски вот в разстояние от няколко седмици - също не е добър вариант”, коментира Дончев. 
 


Преди да си тръгнат от „Дондуков“ 2 от ГЕРБ обобщиха – надяват се страната да има редовно правителство. Те самите имат подредена чернова на такова, което представиха на пресконференция . Това се случи точно един час преди да върнат мандата. Обяснението – дължали го на хората. „За да могат да направят своите сравнения и да знаят с какъв потенциал разполага коалицията”, обясни Митов.
 


 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК