От 70-те афганистански граждани, които страната ни ще приюти, 18 вече са изтеглени от Кабул

Армията на крак. Между 400 и 700 военнослужещи ще бъдат изпратени на българската граница заради увеличаващия се миграционен натиск. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов. Допълнителните сили ще бъдат разположени по граничните ни зони с Турция и Гърция.

Проф. Чуков: Мигрантският натиск към страната ни е очевиден

На границата ще бъдат командировани две бригади от Сухопътните войски и едно формирование от Съвместното командване на специалните операции. Основната им задача ще бъде да спират нелегалните мигранти, които опитват да влязат у нас. 

„Ще подпомагат „Жандармерията” и Гранична полиция в тяхната дейност, включително за изграждане на заградни съоръжения, включително за евакуация – медицинска, за наблюдение на границата, на морските пространства, ако се наложи”, обясни министърът на отбраната. 

Спецчастите ни, които  от няколко дни имат тактически учения с американски военнослужещи край полигона в Црънча, са готови да окажат логистична подкрепа в охрана на границата ни.

„Много от тактиките, действията и процедурите на Силите за специални операции са подходящи за действия при една такава обстановка – чрез нашите специални постове, специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции”, посочи командирът на Съвместното командване на силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев.

Афганистанци с редовни документи ще пътуват и след 31 август

Военният министър съобщи още, че евакуацията на 70-те афганистански граждани, които ще получат убежище в България, вече е в ход. „18 души вече са евакуирани от Афганистан. В момента работим по евакуирането на останалите”, добави Панайотов.

По повод инцидента с падналия изтребител МиГ-29 ресорният министър увери, че на 13 септември българската група ще пристигне в базата в Курск, където трябва да бъде разчетена черната кутия.

„Предварително бяха казали, че ще им трябва една седмица да ги дешифрират, да ги свалят и да съобщят какво казват тези данни”, посочи Панайотов.

На демонстрацията в Црънча присъства и американският посланик у нас Херо Мустафа.