Според лидера на ГЕРБ умишлено не се съставя кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с упрек към президента и левицата. По думите му третият мандат умишлено не бил върнат веднага, въпреки че изглеждал обречен. Борисов събра младежкия актив на партията и стотици членове на ГЕРБ, за да обсъди актуалната политическа обстановка.

Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран

Според него виновните за политическата криза са двама - президентът Румен Радев и председателя на БСП Корнелия Нинова. Борисов останал изненадан, че Нинова не върнала веднага третия мандат, след като станало ясно, че няма да получи подкрепа за редовен кабинет. Отговорът на Нинова и на Мая Манолова не закъсня, те призоваха Борисов да смекчи тона, тъй като именно неговата партия била изпаднала в немилост в парламента.

Пред младежите на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че липсата на разбирателство сред формациите в парламента работи в полза на президента.

„Още май месец предупредих, че няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран“, посочи той. И добави, че правителство с третия мандат няма да бъде излъчено, тъй като имало задкулисни договорки процедурата да се бави.

„Видно е, че си ходят на гости при господин Трифонов – и Мая, и Корнелия, и Христо Иванов“, смята лидерът на ГЕРБ. Борисов не подмина и темата за актуализацията на бюджета, определяйки я като ненужна.

„Само след няколко месеца парите ще свършат и няма да има нищо, и няма да има за пенсионерите нищо“, каза той. Упрек се чу и на здравна тема.

„Ваксинацията спря, защото най-отпред ни води антиваксър. Защото най-отпред ни води човек, който с вдигнат юмрук ни води към най-лошото", посочи бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Борисов: С всеки изминал ден става ясно, че няма да направят правителство

А критиките продължиха и след края на форума. Темата - решението на БСП да бави мандата.

„За какво го държи, това да не е механична играчка, да си играе с нея. Освен да протакат и да не могат да станат изборите две в едно“, подозира Борисов.

Отговорът на Корнелия Нинова дойде от парламента. Засегната от изказването на Борисов беше и Мая Манолова.

„Господин Борисов, преди да давате оценки на другите партии, отговорете на въпроса защо никоя, никоя партия не желае да разговаря с ГЕРБ”, отвърна Нинова.

„Човекът, който ни спести и къщата в Барселона, и Мата Хари би следвало да е малко по-обран в изказванията си“, контрира Манолова.

По-рано през деня президентът Румен Радев отказа политически коментари. След изказването на Борисов от пресцентъра на президентството отново заявиха, че няма да влизат в политически престрелки.