Той направи обръщение към нацията от Белия дом

Джо Байдън защити решението си да изтегли американските войски от Афганистан - ход, който доведе до връщане на власт на талибаните. Ден след като беше сложен краят на 20-годишното американско присъствие в Афганистан, президентът благодари на военните, организирали евакуацията на повече от 120 хиляди души и заяви, че поема отговорност за решението си.

Последният американски самолет излетя от Кабул

 

Изборът пред Съединените щати в Афганистан е бил много ясен - или изтегляне, или военна ескалация. Президентът Джо Байдън избра твърд тон за обръщението си към американците, 24 часа след края на евакуацията от Кабул. Основното послание на Джо Байдън: време беше да сложим край на тази война, която продължава вече 20 години.

„Трябваше или да изпълним ангажимента, поет от предишната администрация, и да напуснем Афганистан, или да кажем, че няма да си тръгваме и да накараме още десетки хиляди войници, да се върнат на война. Това беше изборът, истинският избор между изтегляне или ескалация. Нямаше да удължа тази вечна война”, посочи Байдън.

След падането на Кабул в ръцете на талибаните, в средата на август, когато на терен бяха останали само 2 500 американски войници, хаосът на летището, според Джо Байдън е бил неизбежен. Той обаче похвали изключителния успех на операцията по евакуиране цивилни.

„В крайна сметка 90% от американците в Афганистан, които искаха, успяха да напуснат. А за останалите американци няма краен срок. Оставаме ангажирани да ги изведем. Ако искат да си тръгнат”, посочи той.

МВнР: И последният българин, потърсил помощ в Кабул, вече е евакуиран

Отсега нататък обаче Джо Байдън ще трябва да преговаря с талибаните, които изненадоха Съединените щати и силите на НАТО с бързото си завладяване на страната след 20 година на война. След завръщането си, талибаните полагат усилия да покажат друго лице и желание за диалог. Според Байдън обаче има много условности. „Основното задължение на един президент, според мен, е да защитава и отстоява интересите на Америка. Но не от заплахите на 2001 г., а от заплахите на 2021 г. и утрешния ден. Това е водещият принцип зад решенията ми за Афганистан”, каза той.

Междувременно, пред затворените банки в Кабул продължават да се вият опашки, а много афганистанци се опитват да напуснат страната. Летището в Кабул обаче все още не работи и затова дълги колони от превозни средства има на граничните пунктове с Пакистан и Иран.