Вижте няколко полезни съвета

Доброто подреждане и осветяване на работното място, здравословното хранене и приемът на витамини, избрани от лекар, ще ви помогнат да избегнете есенната депресия и да останете енергични на работното място в офиса, каза пред РИА Новости Светлана Шокур, ендокринолог от московската група Invitro.

Според нея емоционалният тонус на човека намалява през есента заради намаляването на количеството слънчева светлина, честите дъждове и по-кратките дни. Това води до намаляване на производството на витамин D, чийто дефицит води до раздразнителност, сънливост и потиснатост.

"За определена имитация на слънцето в стаята трябва да използвате повече източници на светлина, да създадете повишена осветеност в помещенията. Необходимо е да проветрявате офиса често, за да се избегне хипоксия. Необходим е свеж, богат на кислород въздух, така че не разчитайте на климатиците", каза Шокур.

Омега-3 мастните киселини може да помогнат срещу депресия

Снимка: iStock

"Важно е да знаете първоначалното ниво на витамин D в тялото си, за да намерите точната доза с вашия лекар. Това може да подобри цялостното ви здраве, тонуса, мускулната активност, устойчивостта към стресови ситуации и да намали депресията и тревожността", съветва лекарят.

Сезонните промени водят до намаляване на нивото на "хормона на радостта" - допамин, както и до увеличаване на концентрацията на мелатонин. Превишените показатели на последния водят до тежка сънливост: телесната температура намалява, изпитвате глад за сладки и мазни храни, а при такава диета витамините и минералите ще се изразходват още по -интензивно.

Ранното ставане понижава риска от депресия

"Например витамините от група В се изразходват много бързо при консумация на бързи въглехидрати. Следователно би било полезно да започнете да приемате витамини от тази група през есента. Също така е важно да се консумират храни, съдържащи триптофан: пилешко, сирене, орехи и бадеми. Можете да приемате допълнителни източници на триптофан под формата на добавки“, обясни лекарят.

Депресията увеличава риска от сърдечни заболявания

Редактор: Габриела Винарова
Източник: БГНЕС