До момента правителството не е разрешило в страната да се използват чуждестранни ваксини

Китайското правителство заяви днес, че е ваксинирало изцяло срещу КОВИД-19 повече от един милиард жители на страната - т. е. над 70 процента от нейното население, предаде Франс прес.

Най-многолюдната държава в света (1,4 милиарда жители), където новият коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, се появи в края на 2019 г., е инжектирала към 15 септември общо 2,16 милиарда дози ваксина, съобщи пред журналисти говорителят на китайското министерство на здравеопазването Ми Фън.

Загинали и ранени при силен трус в Китай (СНИМКИ)

Първата страна, засегната от пандемията, бе и първата, излязла от нея - през пролетта на 2020 г., след като използва радикални мерки, по-специално тестване на цялото население и почти пълно затваряне на границите. На места в Китай коронавирусът все още се завръща от време на време - например, през последните дни в източната провинция Фуцзян, където се откриват по петдесетина случаи дневно.

Официално броят на починалите от COVID в страната от дълго време е 4636.

Ново огнище на коронавирус в Китай

От края на миналата година Китай ваксинира хората в страната главно с два препарата, поставяни в две дози - на китайските компании "Синовак" (Sinovac) и "Синофарм" (Sinopharm).
Ефективността им е под въпрос, по-специално срещу по-резистентните варианти като Делта, отбелязва АФП.

До момента китайското правителство не е разрешило в страната да се използват чуждестранни ваксини.

Източник: БТА