Ще важи за достъп до несъществени икономически дейности в зоните със заболеваемост между 3 и 6 на 1000 жители

Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния одобри днес решение, според което ще се изисква задължително представяне на зелен сертификат за COVID-19 за достъп до определени икономически дейности в населените места, където нивото на заболеваемост е между 3 и 6 на 1000 жители, съобщава Аджерпрес.

Решението на комитета предвижда достъп до съответните дейности да имат само лицата, които са ваксинирани, тествани или са преминали през болестта.

При тези условия се предвижда спортните състезания на закрито или открито с участието на публика да се провеждат при запълване на до 30 процента от максималния капацитет на пространството, задължително носене на маска и спазване на дистанция от 1 метър между зрителите.

Регистрираха трус от 4,4 в Източна Румъния

Кината, театрите и концертните зали ще работят с до 50 процента от капацитета и задължително носене на маска. При организиране на концерти и представления на открито ще се допускат до 1000 зрители, които също трябва да носят маски.

На частни събития на закрито като сватби, кръщенета и т.н. ще могат да се събират до 200 души при осигуряване на минимум 2 квадратни метра на човек.

В учебни курсове и уъркшопове на закрито ще могат да участват до 150 души, а на открито - до 200. На конференции в закрити пространства ще могат да се събират до 150 души. Организиране на митинги и демонстрации се разрешава с участието на до 100 души.

Ресторантите и кафенетата за закрито могат да работят в интервала 05.00-02.00 часа с до 50 процента от капацитета. Във фитнес залите, спортните зали и басейните на закрито също се допуска използване на до 50 процента от капацитета.

Румъния с нова мярка за пристигащите българи

При заболеваемост между 3 и 6 на 1000 души се позволява достъп само на ваксинирани лица до барове, клубове и дискотеки, които ще могат да работят в интервала 05.00-02.00 часа с до 30 процента от капацитета си, и до игралните зали, които ще могат да работят в същия часови интервал с до 50 процента от капацитета си.

Окончателното решение за прилагане на мерките ще бъде взето на правителствено заседание.
Днес в страната са регистрирани 4441 нови случая на коронавирусна инфекция, а 71 души са починали. В болници се намират 6271 пациенти, а 741 души са в интензивни отделения. Положителните тестове са 10,2 процента.

Източник: БТА