Лашет отново предупреди, че изборната победа на социалдемократите може да доведе Левицата на власт

Германските социалдемократи и партията на Зелените потвърдиха желанието си да управляват заедно след парламентарните избори в неделя. Снощи се състоя последният предизборен дебат между тримата основни претенденти за канцлерския пост.

След седмица ще заем кой е спечелил изборите за Бундестаг, но не и кой ще управлява Германия. В допитванията, включително и след снощния телевизионен дебат, продължава да води кандидатът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

„За никого не е тайна, че Зелените са предпочитаният от мен партньор“, заяви той.

Същото послание, но с други думи, отправи и кандидатът на Зелените Аналена Бербок:

„Промяната е възможна само с управление на Зелените. А ХДС трябва да остане в опозиция, защото води остаряла политика“, каза Бербок. Тя има най-малки шансове да стане канцлер, но чиято партия е най-сигурният участник в следващото правителство в Берлин.

Не така стоят нещата за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. И след третия телевизионен дебат нейният наследник като партиен лидер и кандидат за канцлер Армин Лашет не успя да събере по-голяма подкрепа от социалдемократа Шолц.

Лашет отново предупреди, че изборната победа на социалдемократите може да доведе Левицата на власт като коалиционен партньор - партия, която е критична към членството в НАТО и наскоро не подкрепи евакуацията от Афганистан.

„Ние сме пределно ясни - няма да се коалираме с Левицата, а с крайната десница дори не разговаряме“, каза Лашет.

Източник: БНР