Две училища в град Бяла преминаха на онлайн обучение

От вчера в област Габрово влязоха в сила по-строги противоепидемични мерки, въведени заради повишената заболеваемост от COVID-19. От миналата седмица районът е в "тъмночервената" зона с над 500 случая на 100 000 души население.

От днес в област Габрово влизат в сила по-строги противоепидемични мерки, въведени заради повишената заболеваемост от COVID-19. От миналата седмица районът е в "тъмночервената" зона с над 500 случая на 100 000 души население.

Това принуди здравните власти да въведат онлайн обучение на ротационен принцип. Тази седмица дистанционно ще учат децата от 5, 6, 9, 10 и 11 клас, а следващата седмица - 7, 8 и 12 клас. Учениците в начални училища остават в класните стаи. Детските градини също са отворени.

Въвеждат по-строги COVID мерки в Габрово

Преустановява се провеждането на присъствени занятия в образователните центрове, танцови и музикални школи, както и всички груповите занимания с деца.

До 17 октомври се забраняват обществените мероприятия, спортните събития, групови туристически пътувания и частни събирания като сватби и кръщенета.

Няма да се допускат свиждания в лечебните заведения и центровете за социални услуги. Фитнесите и спортните зали ще са затворени.

Кината и театрите ще работят при запълване на 30% от капацитета си. В заведенията и търговските обекти няма да се допуска повече от 1 човек на 8 кв. м.

Д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ-Габрово споделя, че има ръст на новозаболелите. Това е наложило на заседание на Областния кризисен щаб да се затегнат мерките, с цел да спасят присъственото обучение, мерките са насочени към учениците и възрастните хора.

Общинските пазари остават отворени заради продажбата на стоки от първа необходимост.

По думите на председателя на кризисния щаб и областен управител Борислав Бончев контролът по спазване на мерките ще е сериозен. Той прикани хората да ги спазват. Надеждата му след края на другата седмица заболевемостта да падне и мерките да бъдат облекчени.

На този фон в русенския град Бяла две училища преминаха на онлайн обучение. Те бяха и първите в областта. Според думите на директора на едното училище за два дни заболеваемостта е нараснала с 30%, което е наложило мярката.

Повече по темата вижте във видеото.

Източник: iStock