Точните суми ще се изчисляват по два показателя

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на тока, парното, водата и др. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв. Това съобщи във вторник министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

МОН: Учителите да носят маски в час, да се тестват всяка седмица

Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. По този начин ще се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции. Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

Буря затвори училища в Гърция, има отменени полети

Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови резерви за по-сериозна подкрепа на институциите до края на тази година. 

Университетите дигитализират учебните си програми

МОН и социалните партньори се договориха да работят заедно за увеличение на бюджета за образование през 2022 г. Те са единодушни, че са необходими повече средства за работни заплати, единните разходни стандарти, за национални програми, извънкласни дейности, спорт, транспорт, за защитените детски градини и училища.

Синдикатите и работодателските организации представиха конкретни разчети за финансиране на отделните дейности в системата на средното образование, които МОН ще вземе предвид при подготовката на бюджета за следващата година и при разговорите с Министерството на финансите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.