В друг търговски център се стигна до напрежение

Опашка от служители и посетители пред един от столичните молове. Работещите в търговския център чакат за тест пред една от мобилните лаборатории, които са общо 2. А опашката, по думите на хората, се е сформирала още в 7 часа сутринта.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Работодателите ще покрият разходите за направата на тест за служителите си. От търговския център и лабораторията са решили да си поделят цената за тестовете за посетителите.

 

 

По-рано днес липса на мобилна лаборатория в друг столичен мол създаде напрежение сред служителите, които чакаха повече от 2 часа. А някои от тях се отказаха и не отвориха магазините си.

Началото на работния ден за Елка и Едит започна с напрежение.

„Сутринта трябваше да има лаборатория, за да си направим тестове и да влезем на работа”, казват служители на търговски център.

Резултатът:  вместо да отворят магазините си, излязоха в неплатен отпуск.

„Ние сме потърпевши. Това трябва да се измисли по-добре”, добавят те.

На входа на тървсеки сертификат се сканира. А повечето работодателите поемат  тестовете за служителите. Клиентите обаче трябва да платят по  15 лева. Така Джонатан, който е дошъл за яке, ще трябва да плати и тест.

„Загубих пари и време. Смятам, че след няколко дни това ще отпадне. Няма как да се случи без да има опашка”, смята Джонатан.

Търговците поискаха отлагане на заповедта с 35 дни.

 

 

„Въпрос на оцеляване е. Много от колегите днес, няма да отворят, защото с тази възможност в кавички, която ни се дава те не могат да се подготвят за работа”, казва Тодор Тодоров от Българската ритейл организация.

Гратисен период ще има, но за следващите 4 дни.- обявиха здравните власти. А от заведенията са категорични: Клиентите няма да се връщат

„Виждате, че в момента не са подготвени нито лабораториите, нито РЗИ-тата. Отлив има, виждате и сега е празно заведението. Много е трудно, когато няма и добър пример. Има отпор дори от лекарите, което започва да замисля обществото, защо са тези мерки”, смята зам.-председателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров.

Остава неясно за бранша какви ще са изкванията към летните градини и доставките по домовете.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.