Основните теми на срещата ще са климатът, борбата срещу COVID-19 и икономическото възстановяване

Лидерите от страните от Г-20 се събират в Рим. За първи път, откакто започна пандемията, срещата ще бъде присъствена. Сред основните теми ще са борбата с промените в климата и ограничаването на епидемията от коронавирус. Но има и много други належащи проблеми. Какво трябва да има във финалния документ, с който ще завърши срещата, вече изтече в медиите. Един от основните ангажименти на лидерите на 20-те най-развити държави ще бъде да се вземат мерки, за да се ограничи глобалното затопляне то един и половина градуса. Тепърва предстоят разговори, за да се уточни точното съдържание на комюникето.

Извън глобалното затопляне, голям проблем е транспортирането на стоки и веригите на доставки в целия свят. Лидерите от Г-20 ще имат отделно заседание само за това. То беше добавено в последния момент в дневния ред.

 

 

Интересното е, че две ключови фигури не дойдоха в Рим. Особено когато става дума за глобалното затопляне ролите на Китай и Русия са важни, като страните са сред най-големите замърсители. Президентите им ще се появят само по видеовръзка.

А днес имаше интересна среща. Джо Байдън отиде при папа Франциск във Ватикана. Байдън е първият президент-католик от близо 6 десетилетия. Срещата продължи необичайно дълго. Двамата говориха повече от час и половина, без присъствието на журналисти.

„Настъпи известно объркване, защото няма да има репортери. Става дума за публичната част на срещатта, когато се правят снимки. От начало беше обявено, че ще има допунсати медии и ще се предава на живо. Срещата се очаква с голям интерес, защото Джо Байдън е първият американски президент католик, след Джон Кенеди през 1961 година”, коментира кореспондентът на Ройтерс във Ватикана Филип Пулела.

Репортер: Антоанета Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.