Поводът е 60-ата годишнина на авиобаза "Крумово"

Представиха гордостта на Българската военна авиация в няколко необичайни снимки. Кой е фотографът, събрал десетки летци и техника в един кадър - разказват Благой Цицелков и Благой Бекриев.

Подреждането на елементите за кадъра отнело осем часа и една рота военни, впрегнати в предизвикателството. Идеалната подредба накара мнозина да мислят, че снимките на авиобазите „Крумово” и „Безмер” всъщност са колажи.

Успешно приключи учението „Шабла 2021-2” на противовъздушната отбрана (ВИДЕО+СНИМКИ)

Те обаче са напълно истински, гарантира техният автор - Огнян Стефанов. „Всяка една от снимките показва цялата база, с всички отделни елементи от инженерно-технически състав, пилоти”, обясни Стефанов.

Най-трудното било не подредбата на техниката. „В началото винаги хората се чудят сега какво ще стане, за какво ги карам да лягат”, добави фотографът. „Честно казано аз подходих с малко резервираност, защото в самата снимка има една статичност”, уточни командирът на 24-та авиобаза „Крумово” бригаден генерал Димитър Иванов.  

Генерал Иванов харесал проекта и се впуснал в предизвикателството, дори с идея: „Заставахме в определени пози, което беше разработено преди това. Моя пък беше идеята аз да козирувам. Все пак трябва да се отличи командирът”, каза още той.

Самолет "Спартан" транспортира 3-месечно бебе в Париж

Огнян Стефанов познава работата на българските летци от десетилетия като дългогодишен фотограф на българските ВВС. Като такъв е попадал на рискови места - заради един кадър. „Хубавите кадри изискват да застанеш по на ръба”, сподели той.

Планира да заснеме и останалите авиобази у нас. Момента снимка на военните ни летци, която би повторил и след десет години. „Искам да е пълна с хора, с техника, с нова техника, със здрава техника, летяща. Това искам!”, заключи Стефанов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.