87.05% от тях не са били ваксинирани

2863 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. Направени са 32 588 теста. 46 души са изгубили битката с вируса, сочат данните на Единната информационна система. Излекуваните са 639 души.

7 880 пациенти са хоспитализирани, от които 685 са настанени в интензивни отделения. 417 души са постъпили в болници за последното денонощие, като от тях 87.05% не са ваксинирани.

Болничната система се задъхва заради високия брой заразени с COVID-19 (ОБЗОР)

България премина границата от 600 000 заразени от началото на пандемия. В разгара на четвъртата вълна - свободните легла в реанимации стават все по-малко. Това е най-тежката вълна на заболяването, отчитат медиците. А здравният министър предупреди, че националният локдаун става все по-реалистичен сценарии. От своя страна фармацевтите подписаха анекса със Здравната каса, с който се гарантира достъпа на гражданите до лекарства.

Страната ни вече  премина границата от  600 000 потвърдени случая на COVID-19 от началото на пандемията. Хоспитализираните пациенти са близо 8000. На този фон редица болници се задъхват и са със запълнен капацитет. Така пълният локдаун  за страната, според министъра на здравеопазването,  не е изключен, ако здравните мерки не сработят. Междувременно тече подготовка по обособяване на COVID зони в  болниците „Лозенец” и „Свети Иван Рилски”, където се очаква да бъдат разкрити нови интензивни легла.  В случай, че мерките не дадат желания резултат, здравните власти обмислят локдаун.

Нищо не е изключено. Зависи от всички нас. Ако се придържаме към противоепидемичните мерки, спазваме ги стриктно, ограничим контактите си в следващите дни, носим маските, ваксинираме се масово - ще избегнем локдауна”, заяви Кацаров.

Днес страната ни премина прага от 600 000 потвърдени случаи на коронавирус от началото на пандемията. Редица болници са със запълнен капацитет. В болница „Света Анна” всичките 176 легла за заразени с коронавирус са заети. 

„Мисля, че налагане на вечерни часове в придвижването на определени възрастови групи не е добра мярка”, смята Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика.

А ако се стигне до пълно затваряне на страната, държавата имала ресурс.

„Средствата, които са необходими за подпомагане на бизнеса и на заетостта са налични в бюджета. Готови сме с плащанията”, поясни Донев.

Според доктор Мирослав Ненков служебното правителство трябва да въведе задължителна ваксинация, за да се справим с кризата.

"Хората са склонни да ходят на врачки, по интернет, но не и да слушат какво им казват лекарите, които работят тази работа", смята той.

Позитивите от въвеждането на зеления сертификат обаче били налице, казва здравният министър. „Наблюдавам повишен брой на хора, които се ваксинират и се тестват”, поясни Стойчо Кацаров.  А лекари смятат, че правителството допринася за недоверието към медицината.

"Идеята на ваксинирането, скъпи зрители, не е да ви спаси от болестта, или да ви предпази от заразяване. Идеята на ваксинирането е да изкарате по-леко болестта и, ако се наложи да влезете в болница, да има място за вас или за майка ви", обясни д-р Ненков.

От Регионалната здравна инспекция в София уверяват, че проверяват дали мерките се спазват ежедневно. Попадат и на куриозни ситуации.

"Докато проверяваме сертификат на служител с валидатора, колежката му му пише, че е в склад и моли когато проверката завърши, да я информира. Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно,  намерихме я и в склада", сподели д-р Инна Балабанова от СРЗИ.

 

 

Очаква се следващата седмица държавата да реши дали ще признава антителата при преболедувалите.

Българския фармацевтичен съюз подписа под условие анекса към договора с НЗОК и поиска оставката на директора на Здравната каса д-р Петко Салчев. Оттам уточних, че анексът е за следващите две седмици, така че хората да имат достъп до лекарства.

Фармацевтите имат няколко искания, а едно от тях е свързаното с COVID рецепти. Те искат при обработката им да получават по 10 лв. за рецепта, като признание за „първа линия”, защото имат досег със заразени пациенти.

Проф. Витанов: Още седмица с такъв брой заразени с COVID-19 и всичко приключва

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.