Причината за голямата авария е повредена помпа в централата на Топлофикация

Голяма авария остави Пловдив без парно и топла вода. Повредата е от късно снощи и все още не може да бъде отстранена.

И в този час аварийните екипи на EVN продължават работа по локализиране на пробивите в  топлопреносната мрежа. При едно от спукванията на тръбите горещата вода е бликнала и е наводнила няколко улици. Това затрудни преминаването  на хора и автомобили от там.

В дома на семейство Начкови парното спира вчера следобед и цяла нощ остават на студено. Заради по-скъпия ток със съпругата му не смеят да включват допълнително електроуреди. Съседите са с малки деца и намират резервен вариант.

„Изкарахме с климатик и радиатор в детската стая. Има хора, които нямат тази възможност, сигурно ще им е трудно“.

Причината за голямата авария се оказва повредена помпа в централата на Топлофикация. Вследствие на получилото се голямо налягане се пръскат няколко топлопровода в различни квартали на града. При част от тях горещата вода от разкъсаните тръби бликва като гейзер по улиците.

„Спецификата на мрежата е ясно на всички, че е под земята, т.е. изисква се повече проучване, за да се знае къде точно да копаем, така че да открием аварията. Това е, което е приоритет. Но част от клиентите в район Централен, Западен и Тракия към момента са без топлоснабдяване“, заяви говорителят на EVN-Топлофикация Петър Костадинов.

Над 30 хиляди са абонатите на Топлофикация- Пловдив. Тези, които по-дълго са останали на студено, ще бъдат компенсирани, обещаха от дружеството.

„И всичко, което е дължимо от наша страна по общите условия, ще бъде изпълнено, както винаги е било“, каза още Петър Костадинов.

Очаква се отстраняването на голямата авария да продължи и през нощта.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.