През последните години той живееше в аквариум във Флорида

Делфинът с опашка-протеза, звезда от филмите "Уинтър:историята на един делфин", почина в аквариума във Флорида, съобщи Асошиейтед прес. Женската 16-годишна афала страдаше през последните дни от стомашно-чревно заболяване. Уинтър е издъхнала в ръцете на ветеринарите, които са я подготвяли за медицинска процедура в аквариума "Клиъруотър", където делфинът живееше отдавна.

СЛЕД УРАГАНА "АЙДА": Делфин се появи на наводнена улица в Луизиана (ВИДЕО)

"Сърцата ни са разбити от смъртта на Уинтър, но за нас е утеха да знаем, че екипът ни направи всичко възможно, за да й дадем всички шансове за оцелее", каза ветеринарният лекар д-р Шели Маркард в изявление, разпространено от аквариума. В него се посочва, че аквариумът е работил със специалисти и експерти по морски бозайници от цялата страна, но Уинтър е била в критично състояние, което се е влошавало.

Делфините приличат на хората повече, отколкото се смяташе досега

Уинтър е едва на два месеца, когато опашката й се заплита в рибарска мрежа край Кейп Канаверал. Тя е спасена от екипа на аквариума. Филмът "Уинтър: историята на един делфин" от 2011 г. показва историята на нейното възстановяване с помощта на протеза.

Три години по-късно излиза филмът "Уинтър: историята на един делфин 2", в който се появява и Хоуп, друг делфин, спасен от екипа на аквариума "Клиъруотър". Филмите с участието на Хари Коник, Ашли Джъд, Крис Кристоферсън, Морган Фрийман и Нейтън Гейбъл, са заснети в частния аквариум и околностите му

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА