Той изрази надежда, че Лукашенко и Меркел скоро ще разговарят

Руският президент Владимир Путин заяви, че Руската федерация няма нищо общо с миграционната криза на границата на Беларус и ЕС.

„Искам всички да знаят, че нямаме нищо общо с това. Всички се опитват по всякакъв повод да ни налагат каквато и да е отговорност без никаква причина“, каза държавният глава в интервю с Павел Зарубин, водещ на програмата „Москва. Кремъл. Путин“. В същото време той подчерта, че руските авиокомпании не превозват мигранти, които сега са на границата на Беларус и ЕС. Според Путин самите западни държави създават миграционни кризи.

Меркел и Путин с нов кръг от преговори за ситуацията с Беларус

"Не забравяйте откъде идват кризите, свързани с мигрантите. Беларус ли е първооткривателят на тези проблеми или какво? Не, това са причините, които са създадени от самите западни страни, включително европейските страни. както военни, така и икономически по естество, “, каза Путин. Той изрази надежда, че лидерът на Беларус Александър Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел скоро ще проведат разговор.

"Доколкото разбирам, Александър Григориевич Лукашенко и канцлерът Меркел са готови да разговарят помежду си. Надявам се това да се случи в близко бъдеще. Това е най-важно, защото мигрантите са склонни да отиват предимно в Германия", каза Путин. Руският президент отбеляза, че не зависи от него Лукашенко и Меркел да разговарят помежду си. „Това не ни засяга“, подчерта Путин. В същото време той изрази надежда, че ще бъде възможно да се установи пряк контакт между Европейския съюз и Беларус.

КРИЗАТА С МИГРАНТИТЕ: Хиляди остават блокирани на полската граница

От началото на седмицата самият Путин проведе два телефонни разговора с Меркел и един с Лукашенко. По време на разговора те са обсъдили ситуацията на беларуско-полската граница. Путин каза, че преди всичко му е жал за децата на мигрантите, които са на границата на Беларус и Полша.

"Въпросите са от хуманитарен характер, децата са малки. Честно казано, като гледам, ми е жал за децата. Все пак хуманитарните въпроси трябва да се поставят на преден план на мястото, където са децата и жени в последните месеци на бременността, е, някак си това не се вписва в идеите на хуманизма, които уж лежат в основата на цялата политика на нашите западни съседи", каза Путин.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.