Седем политически партии ще прекрачат прага на 47-ия парламент

Кой ще е новият президент на страната ще разберем в неделя. Но вече знаем как точно ще изглежда 47-ото Народно събрание. Централната избирателна комисия обяви окончателно разпределението на мандатите в новия парламент.

Седем политически партии ще прекрачат прага на 47-ия парламент на страната ни. Победителят на вота - "Продължаваме Промяната" ще има 67 народни представители,  ГЕРБ-СДС пък ще разчитат на 59 свои депутати, ДПС ще седнат на 34 банки, БСП на 26. "Има такъв народ", които в предишния парламент бяха с най-много депутати, сега имат - точно 25. 16 са местата за "Демократична България", а най-малките - "Възраждане" ще пишат закони с 13 депутати.

Така можем да направим и сметката за бъдещата коалиция. Преговори за общо управление вече се водят между 4 формации - те заедно имат 134 гласа. Напълно достатъчно, за да направят правителство. Знаете за това са нужни 121 гласа.

А кои ще са новите 240 народни представители трябва да стане ясно до неделя. До утре кандидатите, които са спечели подкрепа в два района, трябва да си изберат от кой искат да влязат. До утре е и срокът за отказ от депутатска банка. Такъв отказ вече е подал председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа и от мястото си в предишните два парламента. За сметка на това в парламента се връща депутатът от ДПС Делян Пеевски.

На този фон - от ЦИК уверяват, че организацията на машините за втория тур в неделя върви без грешка. "На всяка машина има поставен етикет – мястото, за коя секция ще е, номерът на секцията, адресът на секцията и номерът на машината. По този начин се установява коя машина за коя секция е параметризирана, за да работи. От 9399 секции в страната, в 2121 ще има по две машини. Извън страната – в 208 ще се гласува с машини, в 136 ще бъдат поставени по две устройства. Машините, които са собственост на "Сиела", продължават да бъдат охранявани. Една част от тях са в контейнер извън склада, друга част са в склад, който също е под охрана на МВР. И на 22-ри ноември ще бъдат освободени", посочи  Росица Матева, говорител на ЦИК. 

Разпределение на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони:

Разпределение на гласовете по кандидатски листи на партии, коалиции и независими кандидати според наименованието и номерацията в бюлетините и „Не подкрепям никого“:

Определя четири на сто от действителните гласове, получени в изборите за народни представители в страната и извън страната, произведени на 14 ноември 2021 г. (без гласовете „Не подкрепям никого“) – 104 912.12 (сто и четири хиляди деветстотин и дванадесет цяло и дванадесет стотни).

Определя партиите и коалициите, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната:

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.