В автобуса не е имало туби, пълни с гориво, съобщават от Прокуратурата

Приключиха аутопсиите на жертвите от трагедията на автомагистрала "Струма". От Националното следствие обявиха, че загиналите при катастрофата са 44, а не 45, както се смяташе досега.

ГЕРОЙСТВО: Кой е пътникът, спасил оцелелите от горящия автобус

Всички жертви в изгорелия автобус са починали вследствие на задушаване от дима и огъня. Вече са разпитани общо четирима от оцелелите, като се проверява версия за осми спасен от горящия автобус, за когото обаче няма никакви данни.

За първи път разследващи  описаха действията на шофьора преди катастрофата. Според тях става дума за човешка грешка, но за инцидента са допринесли опасна мантинела и лоша маркировка. Разследващите отхвърлиха версията, че е имало взрив в автобуса от туби с бензин и нафта. Проверена е и версията за терористичен атентат, но и тя не се е потвърдила.

Един от оцелелите след катастрофата на АМ "Струма" разказа, че спасените пътници не са седем, а осем. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в четвъртък. Тя подчерта, че твърдението на оцелелия мъж може да се дължи на "недобър спомен". Фактите обаче показват, че в автобуса са намерени 44 тела на загинали, а не както се смяташе досега - 45.

 

 

"Телата със сигурност бяха 44. Изследваните също са толкова. Граничният контрол на КПП "Капитан Андреево" е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. Остава варианта някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус", поясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече се появиха над 20", каза още Сарафов.

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно, поради което ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Днес ще бъдат разпитани още двама от настанените в „Пирогов", добави Сарафов.

Тиражираната версия, че в автобуса е било превозвано контрабандно гориво в туби, е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата. "На местопроизшествието са намерени 3 туби, в които имало остатъци от гориво", уточни Сарафов.

 

 

Разследващите също така са категорични, че трагедията не е предизвикана от терористичен акт.

Трагедията на "Струма" отвисоко (СНИМКИ)

„Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Повечето пътници са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив”, каза още Сарафов. Пожаро-техническата експертиза пък трябва да разкрие причините за възникналия пожар.

 

 

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Те ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините на жертвите. Ще ги сравняваме с ДНК профилите на загиналите, изготвени от нашите медици”, добави Сарафов. И уточни, че в молбата за правна помощ се иска информация за това дали автобусът е имал право да напуска РСМ.

Македонски митничари пропуснали катастрофиралия автобус с нередовни документи

Водещият следовател по случая разкри още, че на мястото на инцидента има спирачни следи - и преди, и след мантинелата. Назначената авто-техническа експертиза пък трябва да установи с каква скорост се е движел автобусът непосредствено преди катастрофата.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.