С такава прогноза излезе бащата на световния номер 1

Решението на австралийското правителство само ваксинирани да могат да участват Australian Open може да доведе до отказ от участие на лидера в световната ранглиста Новак Джокович. Това стана ясно днес от изказването на баща на сръбския тенисист Сърджан Джокович.

"По отношение на ваксинацията и отказа от нея, това е право на всеки един от нас. Никой няма право да навлиза в нашето лично пространство. Това нещо е гарантирано от нашата Конституция. Всеки сам решава за здравето си. Дали е ваксиниран, това е само и единствено негово право. Дали той ще съобщи това нещо, мисля си, че не. И аз самият не знам за това негово решение, а и да знаех, нямаше да го кажа пред вас. Той има право да решава, така както сам прецени", каза Сърджан Джокович пред местната телевизия "Първа".

Допускат само ваксинирани тенисисти на Australian Open?

Според него доста неприятно е решението на властите в Австралия, които са си позволили да провокират деветкратният шампион от Откритото първенство на Австралия.

"Дали Новак ще се появи там зависи от тяхното поведение. Той на драго сърце би отишъл, защото е спортист, а и ние самите искаме това. Но при тези условия вероятно няма да стане", каза още бащата на Новак Джокович и уточни, че синът му няма да приеме и 14-дневна карантина.

В края на миналата седмица директорът на Аустрелиън Оупън Крейг Тайли потвърди, че до участие в турнира ще бъдат допускани само ваксинирани състезатели. В последните дни се появиха информации, че организаторите може би ще направят изключение за Джокович, който е деветкратен шампион в Мелбърн, но това надали ще стане, тъй като решението идва от правителството на Австралия и управата на щата Виктория, където се намира Мелбърн.

Организаторите на Australian open: Това ще бъде исторически турнир

В средата на октомври в интервю пред сръбското издание Блиц Джокович се разгневи на въпрос дали е ваксиниран срещу COVID-19 и отказа да отговори.

"Това е личен въпрос и според нашия закон могат да се предявят обвинения към всеки, който ти задава такъв въпрос. Това е неприличен въпрос. Твърде много хора си позволяват свободата да задават такива въпроси и да обвиняват хората. Каквото и да отговоря, то ще бъде използвано в негативен план", каза тогава Джокович.

Australian Open ще се проведе пред пълни трибуни

Всичко това означава, че сръбският тенисист няма да може да подобри рекорда на Роджър Федерер и Рафаел Надал от 20 титли от Големия шлем в началото на следващата година, а първият му опит да го стори най-вероятно ще бъде на Ролан Гарос в Париж през пролетта.

Аустрелиън Оупън 2022 ще се проведе в периода 17-30 януари. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС