Механизмите бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката и работодатели

До дни ще бъдат обявени мерките, с които да се компенсира бизнесът заради високите цени на тока. Това се налага, защото приетият мораториум важи само за битовите абонати. Възможните механизми бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Корнелия Нинова и работодателски организации.

Ценови рекорд на тока за бизнеса

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители е в сила от петък. За бизнеса обаче цените на електроенергията остават свободни. Затова се търси вариант за нови мерки в помощ на работодателите.

„Освен, че е важна помощта, е важно и кога ще бъде дадена тя, затова бързаме и за декември да има компенсации”, съобщи Нинова.

Бизнесът е притеснен и няма време да чака, защото цените на борсата всеки ден растат и са непредвидими, предупреди Васил Велев.

„Цената за утре в България е 670 лв. Ние очакваме буквално вдругиден решение за месец декември и яснота за януари, защото бизнесът трябва да има предсказуемост”, посочи той.

„Важно е още сега да се направи. Януари ще е късно, за редица фирми разбирам, че са в такива затруднения и че ще започнат да затварят”, добави Нинова. Според работодателите пари за компенсации могат да се намерят.

Нинова: Ще настояваме за компенсации за бизнеса още за декември

„Средства има и те са в България. И те се трупат като свръх печалби в енергопроизводителите и това са такива числа, каквито не са се случвали - само за един месец АЕЦ „Козлодуй” при тези нива би спечелил от порядъка на 600 млн. лв. за един месец, до края на март би спечелил над 2,5 млрд лв. при тези цени”, смята Велев.

Бизнесът предлага да има компенсации за всяка фирма, която купува ток на цена над 150 лева за мегаватчас.

„Ние не смятаме, че трябва да има таван, тъй като цените са непредсказуеми - никой не може да каже дали тези близо 700 лева са таван или втори етаж на пететажна сграда”, добави още той.

А от „Дондуков” 1 предупредиха - да се внимава какво ще стане, след като изтече мораториумът за битовите абонати.

Радев: След края на мораториума не трябва да има проблеми

„Много е важно този мораториум, който ще има временен ефект, и наистина потребителите не трябва да поемат цената на проблемите, генерирани с години в енергийната система. Но не трябва да се допуска след края на мораториума той да създаде други големи проблеми”, смята държавният глава. Радев предупреди и за друго

„Ще бъда по същия начин критичен там, където има проблеми”, категоричен беше той. На този етап мораториумът е в сила до 31 март, но вече има индикации, че може да падне и по-рано.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: