Сред организаторите беше бившият албански премиер Сали Бериша

Под мотото „Албания протестира срещу пакта Рама – Вучич за балканския процес“ пред сградата на правителството в Тирана се проведе протест, организиран от бившия албански премиер и бивш председател на Демократическата партия (ДП) Сали Бериша.

В речта си пред събралите се граждани политикът обяви, че протестът е организиран с цел защита на жизнените интереси на албанския народ и на албанското общество. „Това е протест срещу тристранния пакт Белград – Тирана – Скопие, срещу тройката Вучич – Рама – Заев. Ние не сме срещу регионалното сътрудничество, а се обявяваме за искрено и плодотворно сътрудничество в рамките на евроатлантическата интеграция“, каза Бериша.

Той предупреди, че това е първият от серията протести до падането на наркодържавата, връщането на демокрацията, плурализма и свободата на словото и в края на речта си благослови всички албанци в Албания, Косово, Северна Македония, Прешево и диаспората. Стотици граждани от Албания и от Косово, се присъединиха към протеста, носеха плакати и развяваха знамената на двете държави. Телевизия „Ора нюз“ съобщи, че по време на митинга е запалено знамето на Сърбия, а извършителите са предимно непълнолетни лица.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС