Той съобразява съставките с вкусовете на клиентите

Израелски ресторант за бързо хранене предлага вегетариански бургери, направени и приготвени от робот, който съобразява съставките и времето за приготвяне с вкусовете на клиентите.

НЕОБИЧАЕН ПОМОЩНИК: Робот прави пица на всеки 45 секунди (СНИМКИ)

„За първи път машина сама приготвя персонализиран хамбургер", казва Рахели Визман, главен изпълнителен директор на "SavorEat", израелско стартъп предприятие, специализирано в производството на алтернативи на месото.

Клиентите могат да използват приложение, за да изберат количеството растителни протеини или мазнини в своята „пържола", както и нейния размер и начина, по който искат да бъде приготвена, каза тя.

Робот доставя храна на карантинирани в Индонезия (СНИМКА)

„Готвачът-робот", който е с размерите на голяма фурна, може да прави три различни пържоли едновременно, въпреки че бургерите се приготвят от човек. Той смесва съставки като боб, картофи и нахут, за да създаде текстура, която „наподобява тази на истинско месо", каза Визман, която започва бизнеса през 2018 г. заедно с двама професори от Еврейския университет в Йерусалим.

Пържолите в ресторанта BBB в крайбрежния град Херцлия се приготвят в рамките на няколко минути, каза тя и добави, че не съдържат животински протеини и са кашер - храна, отговаряща на еврейските религиозни изисквания.

„Надяваме се да отговорим на желанията на вегетарианците, веганите и флекситарианците (който се придържа към вегетариански режим на хранене, но с известни изключения)", каза Ахува Тургеман от BBB.

Около 5% от израелците вече са вегани, а пазарът на алтернативи на месото се увеличава, според SavorEat.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БГНЕС